Upcycling


Begreberne upcycling – recycling - downcycling


Upcycling på dansk opbrug. Du kan også kalde det opkvalificerende genbrug. Ved upcycling benytter man et ubrugeligt produkt i en ny kontekst, så det får ny værdi.


Ved recycling menes eksempelvis en kjole, et bord, en skål som altid har været en kjole, et bord eller en skål og forbliver at være det. Genbrug af glasflasker, der bliver smeltet om til nye flasker, eller plastik som bliver til granulat som der kan støbes nye produkter af, kaldes for downcycling.


At upcycle er ofte forbundet med en kreativ proces. Når du først kommer i gang med at arbejde med upcycling bliver du let grebet af det. Er du i forvejen et kreativt menneske kan det varmt anbefales. Mange upcyclere laver smykker, tasker, æsker etc. Og klassikere ser vi allerede ved mange cafeer: borde og bænke lavet af paller, samt plantekasser lavet af pallerammer.


Cykelstyr har fået nyt liv som toiletrulleholder på hotel Alles Paletti i Rostock i Tyskland


Hytten er upcyclet


Det 8. Vidunder er Birkelund Camping & Outdoors første upcyclingsprojekt: et gammelt skur er blevet til en lækker overnatningshytte.


Væggene er lavet af fejlproducerede skabslåger. Loftet repareret med rester fra vægpanelerne. Gulvet har tidligere ligget i en århusiansk idrætshal; herrelandsholdet i håndbold skulle efter sigende have trænet på det. Fodlisterne er skåret af rester fra væggene. Gardinerne var tilbage i 2004 et fejlkøb til privaten; nu hænger de på en gardinstang lavet af et vandrør.


Upcycling i Det 8. Vidunder


In- og eksteriør


Dobbeltsengen er genbrug og står på en sokkel af pallerammer. Sengebordene er lavet af italienske vinkasser. Bordet er fremstillet af en palle og en træstub. Den ene stol har tidligere tjent som toiletstol; sædet er betrukket med en gammel skjorte. Den anden stol er lavet af små pallerammer og trærester; sædet er betrukket med stofrest. Reolen er en malerstige med hylder af et opskåret terrassegulv. En rive, som knækkede, er blevet til knagerække.


Borde og bænke udvendigt er gjort af paller og rester fra et restaureret minigolfspil. Grydeholder til bålet er en opskåret stålreol med rivenet på.